bill viola

Veel schilders uit de barok deinzen niet terug voor gruwelijke kost. De marteling van de apostel Paulus, geschilderd door Caravaggio, in een goed voorbeeld. Dat hing dan in de kerk om te laten zien wat boosdoeners wel niet met kerkvaders deden.

Ironisch genoeg heeft de kerk zelf ook rijke martelgeschiedenis. In Engeland is er een lange geschiedenis van geweld tussen protestanten en katholieken tegen elkaar. De Amerikaanse videokunstenaar Bill Viola maakte daar, in de Engelse St. Paul’s Cathedral, het vierluik ‘Martyrs’. Martelaren.

Helemaal vooraan in de kerk, in het koor, zijn vier grote plasma-schermen te zien. Een mooie referentie aan een veelgebruikte vorm voor religieuze schilderkunst: het veelluik. In vertraagde filmbeelden zien we vier mensen vechten voor hun leven. Aangevallen door de elementen vuur, water, lucht en aarde vraag je je af hoe lang ze het nog kunnen volhouden. Volgens Viola gaat martelaarschap juist daarover: bereid zijn te lijden voor je overtuigingen en principes. Zo’n traag afgespeelde lijdensweg van vier medemensen roept vragen op over leven en dood. En misschien zelfs over leven na de dood.

oefenen

Viola heeft goed gekeken naar Caravaggio, noem 2 vormgevingskenmerken waaruit dat blijkt.