caravaggio

Willy van der Perre, Vogue
Caravaggio, kruisafname

lekker lijden

Op zondag met de hele familie naar het galgenveld om lekker te gruwelen bij de bungelende lijken die daar nog hangen. Of misschien zelfs live een executie bijwonen, broodjes mee, gezellig!

Hoezo zou je voor de lol naar lijden kijken? Moeilijk om je voor te stellen misschien, maar denk eens aan het spookhuis op de kermis. Blijkbaar is er iets aantrekkelijks aan gruwelen en griezelen.

Eén van de meest befaamde schilders uit de barok, Caravaggio was zich daarvan bewust. Zijn grootste opdrachtgever, de kerk, wist allang dat er niks boven een flinke dosis drama gaat. Caravaggio deinsde dan ook niet terug voor gruwelijke taferelen. De Griekse mythologie en de verhalen uit de Bijbel leveren genoeg op om uit te kiezen tenslotte. Kruisigingen, onthoofdingen en vleeswonden, bij Caravaggio is er genoeg om je aan te verlekkeren.

licht uit, spot aan

Caravaggio, de kruisiging van Paulus

Een raak gekozen scene voor dit schilderij. We zijn getuige van precies het moment dat dat zware kruis omhoog moet. Een kruis waar Paulus ondersteboven aan hangt om zijn dood nog pijnlijker te maken. Een oude man is al, hij probeert nog overeind te blijven, maar er is geen redden meer aan. De spieren zijn gespannen, even een schoudertje eronder, één, twéé…. en daar hangt hij. Het is een raak gekozen moment, hier is de spanning het grootst. Een cliffhanger van olieverf. Caravaggio wordt wel de meester van het clair-obscur wordt hij genoemd. Want hoewel de lichtbron buiten beeld is, is de scene perfect uitgelicht. In één oogopslag is duidelijk wat hier het hoofdonderwerp is, dat kwetsbare, bleke lichaam van Paulus. Door het enorme contrast tussen de licht en donker delen oogt alles nog dramatischer. Door het lage strijklicht kunnen we alle stoffen en texturen bijna voelen. De dynamische diagonale compositie maakt van deze marteling een groots en meeslepend kunstwerk.

Meer drama? Klik hieronder.