daan roosegaarde

kunstenaar: wereldverbeteraar?

Luchtvervuiling is een serieus probleem, Nederlanders verliezen hierdoor gemiddeld 9 maanden van hun leven. Als je in de stad woont zelfs nog meer. Bovendien is het doodsoorzaak nr 3 in Nederland. Voor de Industriële Revolutie waren natuurlijke invloeden op het klimaat groter dan die van de mens. De afgelopen 150 jaar hebben we dat stokje helaas overgenomen. Sindsdien maken we namelijk volop gebruik van fossiele brandstoffen en daar zit een gitzwart randje aan. Al die uitstoot veroorzaakt niet alleen klimaatverandering, maar ook allerlei gezondheidsproblemen. Er zijn gelukkig een hoop mensen die het tij proberen te keren door te werken aan klimaatdoelen, hernieuwbare bronnen en groene innovaties.

Daan Roosegaarde is een Nederlandse kunstenaar, uitvinder en ontwerper en met zijn projecten altijd op zoek naar een aangenamere, betere wereld. Zijn ontwerpen maken gebruik van de relatie tussen de mens, technologie en ruimte. In zijn projecten is de mens deel van de oplossing, in plaats van deel van het probleem.

Daan Roosegaardlanceerde in september 2004 de ‘Smog Free Tower’ in Rotterdam. De grootste Smog stofzuiger ter wereld;  het smog-vrij maken van steden. In de afgelopen jaren heeft Roosegaarde zich met een team designers en ingenieurs ingezet om de smog-vrije toren te bouwen. De eerste toren staat naast zijn studio in Rotterdam, in een door hemzelf ontworpen (publiek) park.

Zijn doel: het creëren van smog-vrije steden, wereldwijd.

De toren reist naar verschillende ‘smog-rijke’ steden in de wereld reizen, zoals Beijing, Mexico-Stad, Parijs en Los Angeles.

De technologie van de toren is gebaseerd op de luchtzuiveraars die gebruikt worden in ziekenhuizen, alleen dan in het groot. De toren creëert een ring van schone lucht in een publiek park, waar mensen kunnen ervaren hoe het is om échte lucht te ademen.

Het Smog Free Project is een beweging, waar iedereen aan mee kan werken.

smog diamanten

Het is ook mogelijk om de boodschap van het ‘Smog Free Project’ letterlijk met je mee te dragen. Smog bestaat namelijk voor 42% uit koolstof, wat onder grote druk verandert in diamanten. Roosegaarde produceert daarom smog-vrije diamanten ringen, kubusjes en manchetknopen, gemaakt van de opgezogen smogdeeltjes. De aankoop van iedere smog-vrije ring staat gelijk aan een donatie van 1.000 m3 schone lucht aan de stad!

oefenen

Roosegaarde, die de smog-vrije ring ‘de bubbel’ noemt, wil graag dat organisaties en individuen op deze locaties samenkomen om na te denken over het smog-vrij maken van hele steden. Waarom zijn deze locaties zo geschikt om hierover na te denken?

Het Smog Free Project is een beweging, waar iedereen aan mee kan werken.

Het is mogelijk om de boodschap van het ‘Smog Free Project’ letterlijk met je mee te dragen. Leg uit hoe dit bij kan dragen aan de oplossing van het smog probleem wereldwijd.

Leg uit waarom de kop van dit stukje; Smog is ‘a girl’s best friend’ goed past bij dit project.