eva jospin

Mijn werk is hier en nu te zien, maar ik maak het met een verlangen naar elders. Een gedroomde werkelijkheid, ver buiten ons bereik, verloren in tijd en ruimte. 

Kartonnen dozen. Overblijfselen van onze online bestellingen. Verpakkingsmateriaal dat linea recta de papiercontainer verdwijnt. Maar met een ander oog zijn de mogelijkheden van onze fantasie onbeperkt. Kinderen zijn soms blijer met de kartonnen doos dan met het cadeau dat in de verpakking zit.

Eva Jospin had ook dozen over toen ze naar een nieuw atelier verhuisde. Daar begon ze mee, nu haalt ze kubieke meters karton direct van een papierfabriek.In haar atelier lijmt ze het karton in metershoge lagen aan elkaar en gaat het vervolgens met messen, beitels, boren en slijp- en schuurmachines te lijf. En dat wordt dan bijvoorbeeld ‘Nymphées’. Dit enorme kunstwerk van karton lijkt wel een zwevende stad, een eiland of een rotstuin met leefruimte boven en onder de (zelf bedachte) waterspiegel. Het werk 3.30 meterlang, 1.80 meter breed en 1.60 meter hoog.

Jospin laat zich graag inspireren door de barok en het classicisme. Veel van installaties lijken op architectuur uit die tijd. Zuilen en idyllische doorkijkjes genoeg. Maar dan alsof ze er al eeuwen staan en de tuinman al een tijdje niet gesnoeid heeft!

Over Eva Jospin

meer materiaalmagiërs