gehry

Gehry, Cleveland Clinic
Gehry, maquette Cleveland Clinic

De Amerikaans-Canadese architect Frank Gehry doorbrak de gangbare geometrische regels in de traditionele architectuur. Zijn gebouwen ogen vaak schots en scheef en chaotisch. Hij gebruikt verschillende vormen, kleuren en materialen door elkaar heen en wil daarmee de verwarring in de maatschappij omzetten in kunst.

Gehry voelt zich dan ook meer verwant met kunstenaars dan met architecten en is gefascineerd door het denkproces van artiesten. Zijn eigen gebouwen worden ook vaak beschreven in kunsttermen, als sculpturen. Dat is goed te zien aan zijn proces.

oefenen

De maquette hierboven is van geel- en zilverkleurig karton.

Het maken van zo’n maquette is eigenlijk een vorm van beeldhouwkunst.

Er worden technieken gebruikt die ook bij sculpturen worden toegepast.

Noem twee handelingen die hier zijn toegepast en geef steeds aan hoe daardoor in karton een driedimensionaal object is ontstaan.

In 2003 kon de Concert Hall, tussen de wolkenkrabbers van Los Angeles gerealiseerd worden. Pas toen waren er computerprogramma’s waarmee de constructie van dit ontwerp kon worden berekend. Het gebouw is uitgevoerd in roestvrij staal, waarin verticale gleuven zijn aangebracht om licht door te laten.

Dit gebouw van Gehry werd door pers, critici en publiek wél enthousiast ontvangen. Kennelijk had dit gebouw kwaliteiten die positief gewaardeerd werden.

Leg aan de hand van twee kenmerken van de concerthal uit waarom dit gebouw zo positief werd ontvangen.