huis van delft

Van Dongen en Koschuch, Huis van Delft

In Delft zal eind dit jaar het ‘Huis van Delft’ klaar zijn. Een enorm gebouw waarin 53 woningen, een zogenaamde Innovation Gallery, een auditorium en een restaurant gevestigd gaan worden. Innovatief wordt het zeker. De gevel wordt een spiegelend geheel van glanzend blauwe tegels en glas waarin de bezoekers niet alleen zichzelf kunnen zien maar ook de geschiedenis van Delft. De hoofdarchitect, Frits van Dongen, wilde het oude en nieuwe Delft met elkaar verenigen in één gebouw. Bovendien wilde hij dat het Huis voor zowel voor de bewoners als bezoekers en voorbijgangers aantrekkelijk zou zijn.

“Wij willen hen nieuwsgierig maken naar wat er binnen gebeurt en daardoor uitnodigend zijn. Wij hebben getracht voor Huis van Delft een bijna optische illusie te creëren, die in de wereld van de architectuur heel bijzonder is.”

DELFTS BLAUW

De foto’s die je hier ziet zijn feitelijk fotomontages, bedoeld om duidelijk te maken wat de plannen zijn. In de gevel van Het Huis verwijst de architect naar oude gevels in de stad Delft. Maar het materiaal is geen baksteen, er is gekozen voor een ontwerp dat écht past bij Delft: een gevel van blauw geschakeerde keramische tegels. Geïnspireerd door het beschilderde porselein dat het VOC meenam uit China was het in Nederland in de 17e eeuw een trend om keramiek te verzamelen. In Delft stonden in die tijd tientallen aardewerkfabrieken die hun eigen draai gaven aan het voorbeeld uit China.

oefenen

De architecten wilden geen letterlijke vertaling van de oorspronkelijke gevels maken, maar een abstrahering daarvan.

Leg uit hoe Van Dongen de traditionele gevels abstraheert.

Hoe verbindt Van Dongen in de vormgeving van de gevel oud en nieuw met elkaar?

Hoe slaagt hij erin om de gevel toch één geheel te laten zijn?