jan fabre

Het koninklijk paleis in Brussel was al meer dan 100 jaar onaf.. Hun eigenste spiegelzaal nooit voorzien van een plafondschildering. De koning die de opdracht had gegeven voor de zaal, koning Leopold ll, stierf namelijk in 1909. De verder rijk gedecoreerde zaal had een armzalig wit deksel als plafond en dat bleef zo. Tot 2002. Toen besloot koningin Paola de hulp van kunstenaar Jan Fabre in te schakelen. Fabre boog zich over de kwestie. De stijl van de zaal nodigde uit tot een barok plafond. Maar was het wel ok om in de 21e eeuw in zo’n protserige stijl te werken? Bovendien, de manieren waarop Leopold zijn financiële middelen bij elkaar had geschraapt was niet onomstreden. De toenmalige kolonie Congo had verschrikkelijk geleden onder het bewind van deze arrogante Belg. Toch zorgde Fabre voor een overweldigend en glimmend plafond…..van mestkevers.

Jan Fabre, Heaven of Delight

Met engelengeduld werden anderhalf miljoen schildjes  tegen het plafond geplakt. Wanneer je nu de spiegelzaal binnenkomt schitteren de insecten je tegemoet.

was dit een grapje?

Giraffenpoten, vissen, afgekapte handen en twee doodshoofden. Dat zit er verborgen in het versierde plafond van de Spiegelzaal in het koninklijk paleis. Het kunstwerk, genaamd Heaven of Delight , werd in 2002 ontworpen door Jan Fabre en bestaat uit anderhalf miljoen glinsterende Thaise juweelkevers. Het is één van de pronkstukken van het paleis, gemaakt in opdracht van koningin Paola. Zij werkte zelfs mee, legde enkele scarabeeën in de vorm van de letter P die naar haar invloed verwijst. Maar er zitten dus nog andere symbolen in de kevers. Met een minder lovende boodschap.

Vraag is: zijn die giraffenpoten en doodshoofden er wel? Want op het paleis heeft niemand ze ooit opgemerkt, en zelfs kunstpaus Jan Hoet zag ze nog nooit . Fabre zelf – overigens Commandeur in de Orde van Leopold II – blijft er mysterieus over, en wil ze alvast niet aanduiden op foto. ‘Neen, dat kan je niet zien. Je moet rondlopen in de zaal, het bekijken bij de juiste lichtinval.’ Volgens zijn assistente Barbara De Coninck is dat ook net de essentie van geheime symbolen. ‘Wij gaan ze niet tonen aan de mensen. De bedoeling van die symbolen is net om mensen te leren kijken naar kunst.

‘‘Wij hadden er nog nooit van gehoord, want Jan Fabre heeft ons dat nooit gezegd’, zegt paleiswoordvoerder Bruno Neve De Mevergnies. ‘We bekeken het nu zelf eens, maar we kunnen die symbolen niet onderscheiden. Dus we kunnen daarin nog geen standpunt innemen. We moeten eerst weten wat de bedoeling van Fabre is. Was het een grapje? Of is het scherpe kritiek richting het koningshuis? We zouden graag hebben dat hij ons dat eerst uitlegt. En ook eens toont waar die symbolen zitten.’

https://www.facebook.com/watch/?v=10155123600625610