JR

JR

JR is een man met een zonnebril en een hoed. Beiden heeft hij altijd op. Sinds zijn 15e is hij een straatkunstenaar. Dat begon illegaal, met graffiti op muren, daken en metro’s. Vervolgens maakte hij zijn eigen straatexposities – hij had geen zin in de tussenkomst van een galerie, zijn publiek bevond zich op straat. Inmiddels is JR wereldberoemd. Onlangs werd hem gevraagd om ‘iets’ met het Louvre te doen. Hij maakte er – samen met 400 vrijwilligers – een knalgrote optische illusie van, getiteld ‘The secret of the great pyramid’

gekke bekken

Nog een mooi project van JR: In 2007 wilde JR samen met artiest Marc Berrebi iets doen met de scheidingswand tussen Israël en Palestina. Ze gingen erheen en kwamen na een week tot de conclusie dat de mensen aan weerszijden van de muur gewoon op elkaar leken. Dat maakten ze zichtbaar door portretten te maken van Palestijnen en Israëliërs met dezelfde beroepen. Beiden vroegen ze om een gekke bek te trekken. Vervolgens plakten ze de duo’s aan beide kanten van de muur. Wie kon ze onderscheiden? Niemand natuurlijk. En het was een supervrolijk gezicht, al die gekke bekken.

En dan het grote project ‘Inside Out’. JR heeft hiervoor 4 chaufferurs op busjes met daarin een photobooth rijden. De fotobus staat de komende maanden in Nederland, in Groningen. Dus wil jij ook uitvergroot op de toren van het museum? Grijp je kans. Hieronder zie je de opbrengst van een bezoek aan het Pantheon, waar JR de gezichten in barokke traditie in de koepel verwerkte.

Uit: Kronkelingen