kevin francis gray

Buiten zinnen zijn, van lotje getikt of in geestvervoering; allemaal buitengewoon geschikte toestanden voor een barokke beeldhouwer met een voorliefde voor dynamische poses.

In de beelden van hedendaags beeldhouwer Kevin Francis Gray zijn de vingerafdrukken en vuistslagen van de beeldhouwer zijn goed leesbaar. De oogholtes zijn er met fysieke kracht ingeduwd lijkt het. De lichamen en gezichten zijn verwrongen, het ziet er haast gewelddadig uit. Is dit nog mooi of is dit vooral erg grimmig?

zacht steen

Een merkwaardige tegenstelling. Keiharde marmer met de uitdrukkingskracht en bewegingsvrijheid van klei. Gray heeft een merkwaardig proces: na het maken van een voorstudie in klei hakt zijn beelden Gray uit marmer. In tegenstelling tot wat je zou verwachten bootst hij zijn beweeglijke ‘kleihandschrift’ in de keiharde steen. Het kunnen suggereren van zachte textuur in marmer is een klassieke uitdaging voor beeldhouwers. Denk maar aan de draaiende torso’s, spieren en wapperende plooien uit de barok. In zijn bronzen sculpturen laat Gray zien dat hij ook die laatstgenoemde traditie uitstekend beheerst!