memphis group

Té gek? There’s no such thing as té gek. Of too much. Het credo van de postmoderne vormgever is niet voor niks ‘more is more’. In tegenstelling tot hun modernistische voorgangers waren zij wars van strenge vormgevingsregels. De Memphis Group, een club jonge ontwerpers daagde de mainstream design uit en durfde goede smaak het raam uit te gooien.

Ettore Sottsas, Carlton Cabinet

De Carltonkast is een ontwerp van Ettore Sottsass, de oprichter van de groep.

Aan deze kast kun je goed zien dat het functionalistische denken hier niet de voorrang heeft gekregen. De kast heeft open, schuine delen, een paar laden en een stevig voetstuk. De vorm lijkt onderin op een heel gewoon nachtkastje voor naast het bed, maar daar bovenop lijkt het meer op een  kubistisch vormgegeven boom in een combinatie van hele felle kleuren en pastelkleuren die niet zouden misstaan in een kinderkamer. Eigenlijk eerder een sculptuur noemen dan een functioneel opbergmeubel voor boeken.

En kijk eens naar de ‘colonna’. Te gebruiken als bijzettafel of krukje. De vorm is geleend van de klassieke griekse zuil, een icoon uit de bakermat van onze beschaving. Maar dan oneerbiedig uitgevoerd in roze plastic!

Het vrijuit kopiëren en plakken van elementen uit eerdere kunststromingen heet: eclecticisme. Het resultaat is een allegaartje dat je zintuigen opschudt. In het postmodernisme gingen waarden als authenticiteit het raam uit. Door juist te spelen met bekende visuele vocabulaire dwong de Memphis Group een heel nieuwe manier van kijken af, waarin griekse zuilen prima kunnen samengaan met patronen uit de mode-industrie of de knalkleuren uit de reclamewereld.