nienke hoogvliet

Nienke Hoogvliet

Nienke is vormgever. Dat zijn er wel meer, maar Nienke is anders. Want is het eigenlijk wel ok om aan de lopende band nieuwe spulletjes de wereld in te slingeren? Voor Nienke is een belangrijke motivatie om nieuwe materialen te ontdekken de vraag hoe ze duurzaam kan werken als ontwerper. Holistisch noemt ze het zelf:

‘We zoeken naar een systeem wat holistisch is. Dat betekent voor mij circulair, weloverwogen en inclusief. Een levenswijze waarin we geen schade aanrichten aan de natuur, mensen of dieren. Dat betekent, volgens mij, dat we zouden moeten samenwerken met de natuur en niet moeten proberen de natuur te overheersen zoals nu vaak gebeurt. We negeren ecosystemen, maar die zijn er met een reden. We moeten niet denken dat we slimmer zijn dan de natuur, maar we kunnen er wel ontzettend veel van leren en daarin zo goed mogelijk proberen samen te werken. Dat is een lange en ingewikkelde verandering, maar een die wij met veel plezier onderzoeken omdat we geloven dat het anders KAN’.

En dus verft Nienke haar stoffen met pigmenten uit de natuur of gebruikt we weggegooide badhanddoeken voor een kek bankje. Ook de uitstraling van haar ontwerpen doen sterk denken aan de natuur. Zo is haar handdoekenbankje net koraalrif en haar tapijt een stuk zeewier.

sea me

Het tapijt heeft de titel ‘Sea me’ en bestaat uit wol dat van zee-alg is gemaakt, vastgezet op een gevonden vissersnet. Wol van zee-alg is een duurzamer alternatief voor bijvoorbeeld katoen of schapenwol. Het groeit snel en er zijn weinig grondstoffen voor nodig.

https://ddw.nl/nl/magazine-archief/517/heyddw-hoi-studio-nienke-hoogvliet

oefenen

Hoe doet Nienke met de titel ‘Sea Me’ een beroep op de consument?

Nienke houdt zich in haar werk bezig met duurzaamheid, een maatschappelijk thema. Hoe noem je het het als kunstenaars dat doen?

Zee-alg is een natuurlijk product. Beschrijf hoe Nienke dat benadrukt in de vormgeving van haar tapijt.