studio JOB

Wie iets buitenissigs wil zien, moet naar de Nederlanden komen. Alles wordt hier verzameld wat de natuur voortbrengt, uit de meest verborgen plekken van de zee en de onherbergzaamst oorden van de aarde

Een bezoeker uit het buitenland schreef in 1658 over een opmerkelijke verzamelwoede onder gefortuneerde Nederlandse burgers. Ze brachten alles wat ongewoon was bijeen, van kunstig ambacht in hout of ivoor tot kokosnoten of vreemde vogels uit een ver land. Zulke verzamelingen waren bedoeld om mee te pronken Nu heb je dure horloges en auto’s, toen had je opgezette vogels, geweien of andere rariteiten. Die liet je zien in een daarvoor gebouwde kast: het rariteitenkabinet. Als er dan gasten over de vloer kwamen, pakte je een grote stok en wees je al je bezittingen aan en begon je te vertellen. Het zijn 17e eeuwse ‘conversationpieces’. Hoe meer exotische opgezette dieren of griezelige skeletten dingen je had, hoe beter.

vergaan

Een behaaglijk kleedje voor op de bank lijkt het op het eerste gezicht. Maar hoe gezellig is het om even lekker te netflixen onder een laagje geraamtes?

Studio Job, Perished Plaid

Deze fijne plaid van Studio Job combineert schoonheid met dood. Een prachtig patroon waaiert uit over de plaid, geweven van de beste materialen in rijke kleuren. Barokke overdaad, mét bijbehorende gruwelfactor.

Studio Job, Perished Cabinet

‘Perished’ betekent ‘vergaan’. Studio Job maakte een hele serie met ontwerpen onder dat thema. De ‘Perished Cabinet’ is een heel strak vormgegeven ontwerp. Daar is weinig baroks aan. Maar van dichtbij zie je opnieuw een geraffineerd patroon. Het wemelt van die dierskeletten op de kast. Al vergaan óf op het punt van uitsterven. Een heus rariteitenkabinet dus.