tahné kleijn

Tahné Kleijn

“Ik kom uit wat een ‘probleemgezin’ genoemd wordt, en in mijn geval een ‘multiprobleemgezin’. Dan is het duidelijk dat er wel wat aan de hand is, maar dat wil absoluut niet zeggen dat er geen sprake is van liefde en zorgzaamheid. Ik heb in tegenstelling tot wat vaak aangenomen wordt een fantastische jeugd gehad. Dat wilde ik in beeld brengen met de fotoserie die ik gemaakt heb over ons, als een huishouden van Jan Steen maar dan in een moderne versie.

Jan Steen

Tahné Kleijn is kunstenaar en fotograaf. “Bij een fotograaf denken mensen snel dat ik alleen portretten maak van baby’s en bruiloften maar dat doe ik eigenlijk nooit, dat vind ik ook helemaal niet leuk om te doen.” Tahné maakt foto’s geïnspireerd op schilderijen uit de Gouden Eeuw. Deze verkoopt ze aan galerieën of musea en soms aan mensen die ze thuis aan de muur kunnen hangen. “Vooral de lichttechnieken waren in de 17e eeuw erg goed en daar kunnen we veel van leren.” Ze is dan ook afgestudeerd met een modern huishouden van Jan Steen. Een schilder die bekend is door zijn goede composities meer nog dan door de lichttechnieken. Na haar afstuderen is ze meer gaan kijken naar kunstenaars als Vermeer, Rembrandt en Heda, die dus erg goed zijn met licht. Daardoor leerde ze meer over de lichtinval.

Iedere vijf jaar wil ze een nieuwe serie maken, om het gezin te blijven vastleggen. “Ik neem mezelf als uitgangspunt en leer gaandeweg”, zegt Tahné. “Ik ben mijn familie meer gaan waarderen en kijk op een andere manier naar mijn gezin. Ik hoop dat anderen dat ook doen.

meer dagelijks leven