te gek!

Willy van der Perre, Vogue

De examenmakers hebben dit jaar het thema ‘te gek!’ genoemd. Maar wat houdt dat nu in? Wat is gek? Wat is té gek? De bedenkers van het thema zeggen er zelf het volgende over:

Bij dit thema kunnen de volgende kwesties aan bod komen:

  1. De redenen waarom en de manier waarop kunstenaars met bijzondere en/of vernieuwende materialen werken.
  2. De redenen waarom en de manier waarop kunstenaars met hun werk de beschouwer op het verkeerde been zetten: hun ontwerpen of voorstellingen zo maken dat de beschouwer onder de indruk raakt of niet weet wat hij of zij ziet of meemaakt.
  3. Kunst waarin het dagelijks leven op een bijzondere manier onder de aandacht wordt gebracht, als onderwerp of vertrekpunt van een manier van leven.

En let op: met het woord ‘kunstenaars’ worden ook vormgevers en architecten bedoeld.

Deze kwesties of invalshoeken hebben misschien niet meteen direct een link met de barok. Of toch? Het gebruik van rijke materialen was populair in de 17e eeuw. En ook het gezichtsbedrog in het samengaan van architectuur en schilderkunst bereikt een toppunt in de barok. En de genreschilderkunst uit Nederland, ging die niet over het dagelijks leven?

Hoewel we natuurlijk nooit weten waarmee de examenmakers ons gaan verrassen hebben we lokaal 11 ingericht met oude meesters en moderne kunstenaars die allemaal, op hun eigen manier, helemaal te gek zijn. We hebben ze gerubriceerd onder barokke thema’s:

drama

De kunstenaars die het meest dramatische moment uit een verhaal zo verbeelden dat je er helemaal in wordt meegesleept!

illusie

De kunstenaars die er lol in hebben om je voor de gek te houden, je onverwacht te verrassen of anders te laten kijken dan je voorheen deed.

leven

De kunstenaars die zich laten inspireren door het leven zelf. De gewone mensen om hen heen bijvoorbeeld. Of onze leefomgeving nu en in de toekomst.

dood

De kunstenaars die vinden dat dood net zo goed bij het leven hoort en daar op een speelse manier naar kunnen kijken.

te gek

Wat is eigenlijk té gek? De kunstenaars die baanbrekend zijn geweest en alle regels uit het raam durfden te gooien.

goud

Tijdens de barok was goud een favo materiaal. Tegenwoordig ligt dat anders. Hier de kunstenaars die met opzet armoedig materiaal opwaarderen of met hun werk zoeken naar high-tech nieuw materiaal.